fi

VUOSI 2023

Vuosi 2023 on takana ja vuosi 2024 on jo alkanut. On hyvä hetki katsoa taaksepäin mitä vuosi 2023 toi mukana. Kasvattajana vuosi oli taas huikea ja siitä saan taas kerran kiittää kaikkia kasvattieni omistajia . Olette huikea ryhmä ja saan edelleen olla kiitollinen siitä että olen onnistunut saamaan pennut näin hyviin ja panostaviin koteihin. KIITOS TEILLE KAIKILLE !! 

Tässä kooste vuoden 2023 tapahtumista ja tuloksista. 

Vuoden irlanninsetteri 2023 Finby Mario ! Tämän lisäksi rankinglistalla oli mm Finby Liza sijalla 3, Finby Lilli sijalla 10 ja Finby MH Napoleon sijalla 11 . 

Voittajaluokkaan metsässä nousi vuoden aikana kaksi koiraa, Finby Mario ja Finby Lilli 

Irish Trial kilpailu käytiin tänä vuonna Seinäjoella. Kisaan starttasi 22 kpl punaista setteriä mistä 8 kpl oli Finby kasvatteja. Seitsemän Finby koiraa ylsi finaalin asti ! Finaalissa palkittiin 5 koiraa ja niistä 3 oli Finby kasvatteja. Kilpailun voitti Finby MH Napoleon, sijalla 3 Finby Kelvin sekä sijalla 4 Finby Myy

Erikoisnäyttelyssä Tuurissa Finby Isaac oli PU1 ja VSP sekä lisäksi ROP VET ja BIS VET 3. Finbyn kasvattajaryhmä oli ROP kasvattaja sekä BIS 1 kasvattajaryhmä

Tuloslista:

KAME 

Finby Mario AVO 1, VOI 1+SERT, VOI 2,                                                                                                                                Finby Liza VOI 1 & VOI 3,                                                                                                                                                          Finby Lilli AVO 1,                                                                                                                                                                                Finby Leo AVO3,                                                                                                                                                                      Finby Kaiza AVO 3 

 KAKE                                                                                                                                                                                           Finby Kharon 2 x AVO 3 ,                                                                                                                                                                 Finby MH Napoleon AVO3

Finby Myy on ultrattu ja pentuja tulossa. Pennut odotetaan syntyvän maaliskuun alussa. Mikäli urospentu kiinnostaa niin olisi vielä mahdollista tehdä varausta. / 5.3.2023 syntyi 7 pentua. Kaikki pennut ovat varattuja

VUOSI 2022

Vuosi 2022, on nyt takana ja 2023 on alkamassa. On hyvä hetki katsoa taaksepäin mitä vuosi 2022 toi mukana. Kasvattajana vuosi oli aika huikea ja siitä saan kiittää kaikkia kasvattieni omistajia . Olette huikea ryhmä ja saan olla kiitollinen siitä että olen onnistunut saamaan pennut näin hyviin ja panostaviin koteihin. KIITOS TEILLE !!

Tässä kooste vuoden 2022 tapahtumista ja tuloksista.

FI KVA & MVA FInby Inez

Inez saavutti viimeisen serttinsä Nurmeksen näyttelyssä 2022 ja näin ollen siitä tuli kaksoisvalio. Kasvattajana tällaisesta saavutuksesta voi vain uneksia ja tämä on oletettavasti vain kerran elämässä tapahtuvaa.

Voittajaluokkaan nousi vuoden aikana kaksi koiraa, Finby Joker metsässä ja Finby Liza niin metsässä kun kentällä. Lizan saavutus oli sinänsä huikea sillä ikä Lizalla oli vain kaksi vuotta.

Irlanninsettereitten metsämestaruus Posiolla toi myöskin Finby koirille palkintoja. Metsämestaruuden toinen sija meni Jokerille, kolmas sija MH Napoleonille joka samalla oli kokeen paras nuori koira, neljäs sija Lillille ja viides sija Jordanille.

Derbyfinaaliin ylsi Finby Minna, ei sijoitettu. Kultamaljafinaaliin ylsi Finby MH Napoleon joka sijoittui loppukilpailussa peräti kolmannelle sijalle. Vuoden koira tulokset 2022 eivät ole vielä julkaistu mutta todennäköisesti Napoleon on myöskin Vuoden nuori Irlanninsetteri sekä Vuoden nuori kanakoira 2022.

Irish Trial kilpailun voitti tänä vuonna Finby Kharon.

Lapuan erikoisnäyttelyssä Finby koirat saivat myöskin erinomaisia tuloksia. Finby Isaac oli ROP, ROP käyttökoira, BIS 3, ja BIS 2 käyttökoira. Isaacin jälkeläisryhmä (Kennel Foorinn's A-pentue) oli ROP jälkeläisryhmä sekä BIS 1 jälkeläisryhmä. Finbyn kasvattajaryhmä oli ROP kasvattaja sekä BIS 1 kasvattaja- ryhmä

Tuloslista:

KATU Finby Joker AVO3, Finby Mario NUO 2

KAME Finby Liza AVO1, Finby Joker AVO1 ja AVO3, Finby Leo AVO2, Finby Lilli AVO2 ja AVO3,

              Finby Jordan AVO2, Finby Mario 2 x AVO3, Finby MH Napoleon NUO1, Finby Minna NUO3

KAKE Finby Liza AVO1, Finby Jasmin AVO2, Finby Kharon AVO2, Finby MH Napoleon 3 x NUO1, NUO2                 sekä NUO3


R.I.P

FI MVA Finby Figaro (Håköyas C-Aaron - Finby Cheri)

2010 -2022FIKVA & FIMVA Finby Inez

Inez teki punaisten settereitten historia kun hän Nurmeksen näyttelyssä sai viimeinen puuttuva sertti. Näin ollen hänestä tuli kaksoisvalio, ensimmäinen kaksoisvalio Suomen punaisten historiassa 70 vuoteen ! Edellinen kaksoisvalio on 1950-luvulla. 

Finby Myy

                                Irlanninsettereitten Nuori Metsämestari 2021

Vuoden nuori Irlanninsetteri 2021

Vuoden nuori kanakoira 2021, sija 2 Myyn alku pentuna oli hyvin takkuinen. Sitä syötettiin ja punnittiin ja syötettiin. Jossain vaiheessa puhuttiin jopa lopettamisesta. Neljän viikon iässä sitä oli jo kahdesti käytetty eläinlääkärissä. Mitään suoranaista vikaa ei löydetty. Onneksi vanha kokenut tuttu hevoseläinlääkäri kehotti antamaan sille vielä muutama viikko aikaa ennen lopullista päätöstä.  Siitä se sitten lähti. Pikkuhiljaa paino alkoi lisääntyä ja vauhti lisääntyi. Takkuisen alun takia päädyttiin siihen ettei sitä myydä. Pidetään ja katsotaan mitä siitä tulee.

Posiolla se sitten näytti että kannatti antaa sille vielä mahdollisuuden. Ensimmäisessä kokeessa ikinä , toisena koepäivänä napsahti NUO1 palkinnon ja vielä lisäksi Irlanninsettereiden Nuori Metsämestari 2021 titteli.  Kentällä tulosputki jatkui; 2 x NUO1, 1 x NUO2, 1 x NUO3.  Myystä tuli näin ollen Vuoden nuori irlanninsetteri 2021 sekä Vuoden nuori kanakoira 2021 sija 2, vain 5 p voittajan perässä.


Vuosi 2020

Vuosi 2020 oli erilainen vuosi paljon johtuen maailmanlaajuisesta Corona pandemiasta. Tämän sivun päivittäminen on jäänyt jälkeen, facebook sivu sen sijaan päivitetään useammin. Vuonna 2020 Finby kennelillä oli kaksi pentuetta, Finby L ja Finby M pennut. L pennut olivat yhdistelmästä FIKVA Finby Inez ja irlantilainen tuonti uros nimeltä Gleannseain Barney. Syntyi 9 pentua, 7 narttua ja kaksi urosta. Pennut menivät niin vanhoille harrastajille kun uusille alan harrastajille. Toinen pentue M pentue oli yhdistelmästä Settermosen Brownie ja Finby Kelvin. Syntyi 6 pentua mistä 4 oli narttuja ja kaksi oli urosta. Nämä pennut menivät myöskin osittain vanhoille harrastajille mutta mukaan mahtui myöskin muutama uusi irlanninsetteri harrastaja. Itsellemme jäi pieni narttu nimeltä Myy. Kaikki pennut olivat varattuja ja olisi pitänyt myöskin Myytä myydä mutta Myyn kanssa oli ongelmia painon ja syömisen kanssa alkuvaiheessa. Lähellä oli että se olisi jo lopetettu mutta vanha kokenut eläinlääkäri totesi " anna sille vielä kaksi viikkoa aikaa, saattaa olla jotain mitä häviää kun pentu kasvaa ja kehittyy". Ja näin hän se oli. Tänä päivänä Myy on erittäin vilkas ja reipas koira ilman suurempia ongelmia. Isäntä ei tämä Myyn jättäminen haitannut ollenkaan sillä Myy on erittäin hyvin liikkuva koira  ja osoitti jo ihan nuorena pentuna että geenit ovat kohdillaan.


Perherauhan takia tuli kuitenkin isännälle "tänkka på" sillä perheen naisväki oli sitä mieltä että nyt on koiria liikaa. Asia ei parantanut myöskään se että Tanskasta oli jo kauan sitten varattu hyvältä tutulta narttupentu joka piti syksyllä syntyä.  Tämä tarkoittaisi että perheessä olisi tulevaisuudessa 5 koiraa. Sinänsä näin maalla kun asutaan se olisi onnistunut mutta se työ ja se aika mitä pitäisi kaikille irtoa , varsinkin kun talossa tulisi olemaan kaksi nuorta koiraa sekä Kira ja jo vähän vanhemmat Sakke ja Ninni. Asia ratkesi kaikkien kannalta miten parahaammalla tavalla sillä hyvän tutun tytär ja hänen mies haluaisi kokeilla setteriä, ja mieluiten vähän vanhempi ei pentu. Pitkän pohdinnan jälkeen Ninni matkasi Kajaaniin ja sitä päivä ei olla tarvittu katua. Ninnillä on nyt niin loistavat oltavat, saa nukkua sängyssä (kielletty meillä) ja saa paljon huomiota, liikuntaa ja saa elää leppoisia eläkepäiviä perheessä missä aika riittää hänelle hyvin.


Koerintamalla ei ole paljon viime vuodesta kerrottava. Sakkelle yritettiin saada viimeinen AVO2 mutta huonoa tuuria kun oli , tai niin kuin tuomari kirjoitti " on huonoa tuuria ja todella huonoa tuuria". Sakkella oli jälkemmäinen, jäi se puuttumaan. Sen kun vielä sille saisi , olisi silloin MVA, niin sitten se olisi siinä. Sen jälkeen olisi vain metsästys ja jahdit Sakken kalenterissa .  Kiralle sattui just niin sopivasti kun vaan voi juoksu, alkoi päivää ennen Derbyä. Että harmitti sillä koira oli loistavassa kunnossa. Loppusyksystä Kira kuitenkin starttasi muutamaan kokeeseen ja tulos oli AVO3. Finby koirat muutenkaan ei loistanut , useampia AVO3 palkintoja tuli kylläkin  mutta kaikilla palkituilla koirilla oli sama ongelma, nouto ei toiminut. Noutamalla palkinto olisi ollut kirkkaampi. 


KULTAMALJAVOITTAJA 2019  Finby Kira


Nuoret koirat syntyneet 2018 ovat kilpailleet paikasta  Kultamalja finaalissa. Karsintoihin osallistuivat yhteensä 81 kpl koiraa. Punaisia settereitä starttasi aamulla yhteensä 22 kpl. Niistä 5 kpl oli Finby koiria. Iltapäivälle pääsi jatkamaan 28 koiraa mistä 7 oli punaisia settereitä. Näistä seitsemästä oli 4 kpl Finby koiria. Illan päätteeksi valittiin Kultamaja finaaliin pääsijöitä. Yhteensä 12 kpl koiraa pääsi finaaliin ja niistä 3 kpl ovat punaisia settereitä. Näistä kolmesta punaisista 2 olivat Finby koiria .  

Tiukan kisan jälkeen voittajaksi ylsi meidän oma Finby Kira !


Irlanninsettereiden Metsämestari ja Nuori Metsämestari 2019


Finby Kelvin ja omistaja Tuomas Uusitalo, Irlanninsettereiden metsämestari sekä nuori metsämestari 2019, ikä vasta 1v 9 kk ! 

Vaikeissa kisaolosuhteissa kilpaili niin NUO, AVO kuin VOI luokan koirat keskenään tittelistä Metsämestari ja Nuorten Metsämestari. Nuoresta iästään huolimatta Kelvin päihitti vanhemmat ja kokeneemmat kilpakumppaninsa  ja saavutti molemmat tittelit itselleen tuloksella NUO2.

Kasvatustyön tuloksia 


Olemme kasvattaneet punaisia settereitä vuodesta 2002 lähtien ja ajattelin koota tänne lyhyt yhteenveto siitä miten olemme onnistuneet näin koetulosten näkökulmasta listaamalla tänne ikäkausi ym saavutukset pentueittain.

Finby Asterix Kultamalja 2
Finby Bambi Kultamalja 3
Finby Chico Vuoden Nuori Irlanninsetteri 2007
Finby Duracell Derby 2
Finby Dantos Vuoden Nuori Irlanninsetteri 2008
Finby Figaro Vuoden Nuori Irlanninsetteri 2011,
Uudenmaan kanakoiraharrastajien mestari 2011,
Uudenmaan kennelpiirin mestari 2011 & 2014,
Suomen Muotovalio
Finby Gordon Kultamalja voittaja 2012
Finby Inez  Vuoden Irlanninsetteri 2016,2017 &2018,            Irish Trial voitto 2019
Vuoden Kanakoira 2017
Suomen Käyttövalio                                                                          Suomen muotovalioa                                                                           
Finby Isaac Erikoisnäyttelyn Best In Show koira 2018          Finby Kira  Kultamaljavoittaja 2019 , Irish Trial voitto 2021                                                                                                         Finby Kelvin Irlanninsettereiden Metsämestari ja nuori Metsämestari 2019.                                                                    Finby Liza  Kultamalja 4.                                                            Finby Myy Vuoden nuori Irlanninsetteri 2021, Irlanninsettereitten nuori metsämestari 2021


FI KVA Finby Inez 


Finby Inez ja ohjaaja/omistaja Ari Heikkinen teki sen mistä moni kanakoira-harrastaja vain voi haaveilla, koirasta tuli Suomen käyttövalio ! Se mikä tekee tästä niin erityistä on se että Suomen historiassa vain kaksi punaista setteriä on ennen Inez saavuttanut kyseinen titteli, Inez oli nyt historian kolmas koira. Jo viime vuonna Ineksen ollessa kolmevuotias, syksy näytti että koira on kovassa kunnossa ja hyvin toimiva. Metsästä tuli 2017 kaksi VOI1 sertillä, vain yksi jäi puuttumaan. Kentältä tuli myöskin viime vuonna 2 x AVO2 ja ennestään Ineksellä on tunturista AVO2 elikkä on kyse hyvin monipuolisesta koirasta. Unohtamatta että Inez myöskin 2017 sai erikoisnäyttelyssä SERT sekä oli Vuoden Irlanninsetteri 2016, 2017  & 2018 sekä Vuoden Kanakoira 2017 ! Talven aikana tammikuussa syntyi Inekselle ensimmäinen pentue. Tämä vei koiralta voimia ja myöskin ulkonäkö kärsi minkä takia Inez ei osallistunut tämän vuoden erikoisnäyttelyyn. Hyvin Ari on kuitenkin saanut kuntoa nostettua syksyn koitoksia varten kun koira nyt puoli vuotta pennutuksesta palkittiin viimeisellä VOI1 sertillä. Tämäkin metsästä. Ineksen ollessa kaksi kuukautta vanha emme voineet kuvitella tällaista kun Ari pyysi valitsemaan hänelle pentueesta hyvän koiran. Valittiin tottakai se pentu mikä olisi jäänyt meille mikäli narttupentua olisimme ollut jättämässä. Nyt ei voi olla muuta kun tyytyväinen valintaan ja onnellinen Arin puolesta.
Tutkimalla Ineksen sukutaulua niin voi päätellä että tämä ei välttämättä ole ihan sattuma. Löytyyhän sukutaulusta jos katsoo neljä sukupolvea taaksepäin monta korkeasti palkittua koiraa. Emän puolelta mm FIN KVA NO KVA M-02 M-04 DOUEDAL'S IRWIN, M-96 ELIT-96 THODOS ENRICO, NO KVA VIEKSA'S NASTI, DK KVA SHEANTULLAGH GLENN, . Lista jatkuu tutkimalla vastaavasti isän puolta DK KVA SHEANTULLAGH GLENN, DK KVA DK MVA ENGLYSTS CANEL, IE FT CH SHEANTULLAGH DRILL sekä DK KVA DK MVA KLIPPEÖEN'S RIFF, Nämä koirat ovat titteleitä saavuttaneita mutta lisäksi löytyy monta todella hyvää lintukoiraa jotka eivät ole yltäneet ihan kirkkaimpiin saavutuksiin ja titteleihin mutta ovat kuitenkin palkittuja ja erinomisia lintukoiria.
Se että koiralla on hyvä geenipohja ei kuitenkaan takaa kaikkea. Lisäksi vaaditaan hyvän kouluttajan. Tässä "koirakossa" on nyt kaikki kohdanneet; koira on erittäin hyvä ja isäntä on äärimmäisen hyvä kouluttaja. Vielä kerran;


​ PALJON ONNEA ARI & HILPPA

Kanakoirakerhon erikoisnäyttely 2018 BEST IN SHOW Finby Isaac

Kanakoirakerhon erikoisnäyttely tänä vuonna oli Finby kennelin juhla. Finby Isaac oli paras punainen setteri saaden SERT , ROP sekä ROP käyttökoira. BIS kehässä juhla jatkui kun "Sakke" valittiin BIS käyttökoiraksi sekä koko näyttelyn kauneimmaksi, elikkä BEST IN SHOW koiraksi. LIsäksi Finbyn kasvattajaryhmä oli ROP kasvattaja sekä myöskin BIS kasvattaja. Ei paljon paremmin voinut käydä ! Koko näyttelyyn osallistui neljä Finby koira ja kaikki neljä saivat arvostelun SA. Lisäksi Hunter sai VASERT. Kasvattajaryhmään osallistui kaikki neljä elikkä Finby Isaac, FI MVA Finby Figaro, Finby Hunter sekä Finby Isabella. Kiitos omistajille tästä ! 


R.I.P KOKOS " Kia" 2004 - 2017

Vuonna 2004 etsittiin hyvälinjaista narttukoiraa metsästys- ja jalostuskäyttöön. Saatuamme vinkin Torben Reeseltä että Jan Lorentzenillä ( Kennel Kiwiline) oli tulossa hyvälinjainen pentue jonka sukutaulussa löytyi kaksi meille ennestään tuttua ja Tanskassa hyvin menestyneitä uroksia DK KVA Sheantullagh Glenn ja DK KVA & DK MVA KLippeöens Riff päädyimme varaamaan siitä pennun. Tanskasta saapui Kia, energinen, iloinen, ystävällinen, kaikkien kaveri joka lisäksi toimi mainiosti linnulla. Kiasta tuli kennelimme kantanarttu ja hän jätti monta hyvää koiraa. Kian jälkeläisistä löytyy mm KM-12 Finby Gordon (isänä Håköya´s C-Aaronin). Finbyn C-pentueesta lähtien Kia löytyy takana kaikissa meidän pentueissa. Kun G pentue syntyi, Kian viimeinen pentue, Tuomas Uusitalo oli varannut meiltä pennun. Ennestään hänellä oli Finby Daim joka myöskin oli Kian pentu. Valitettavasti Daim menehtyi jäätyään auton alle ja kun Tuomas tuli hakemaan Gordonin hän kysyi jos hän ei voisi saada Kian lainaksi syksyksi metsästyskoiraksi. Pitkin hampain perhe suostui siihen, Kia kun oli kaikkien ystävä, mutta tiedettiin että hänestä pidetään siellä hyvää huolta ja niin Kia lähti pentunsa kanssa perhe Uusitalon luo, lainaksi. Mutta niin siinä sitten vaan kävi että Kia sielläkin valtasi kaikkien sydän ja perhe Uusitalo halusi pitää Kian kun metsästyskausi oli ohi.

Suuri kiitos perhe Uusitalolle Kian hyvästä huolenpidosta näinä vuosina !​


FI MVA Finby Figaro


SERT  , tuomari  HOYER PETER

Lapus erikoisnäyttely 13.6 21015

SERT  ,  tuomari NYMARK VIGDIS

Lapua erikoisnäyttely  11.6 2016

SERT & MVA , tuomari Riitta Lahtovaara

Orivesi kaikkien rotujen näyttely  16.7 2016

Ballynawn Cordon Rouge

Tästä se irlanninsetteri harrastus alkoi. Uros Ballynawn Cordon Rouge "Chico" synt 1992. Kuvassa ikä 14 v. Linjaltaan tanskalainen, isä Milo ja emä FI & DK MVA Trille. Kasvattaja edesmennyt Minna Fairhurst .

Chicon kanssa tein niin kuin kaikki aloittelijat tahtoo, kaikki mahdolliset ja mahdottomat virheet koulutuksessa mutta samalla se opetti minulle kanakoirametsästyksen salaat. Minulla oli myöskin se hyvä mahdollisuus että sain Trillen käyttööni Minnan sairastuttua ja tästä se minun kiinnostus tanskalaisiin koiriin sai sitten alkuunsa.